TECHNIK HOTELARSTWA

Żaden hotel nie osiągnie sukcesu bez wykwalifikowanej, profesjonalnie obsługującej gości kadry. Hotelarz czuwa nad właściwym funkcjonowaniem obiektu noclegowego oraz fachową i kompleksową obsługą gości hotelowych.

U nas nauczysz się:

  • promocji oraz sprzedaży usług hotelarskich,
  • rezerwacji usług hotelarskich,
  • obsługi gościa hotelowego,
  • rozliczania kosztów pobytu w hotelu,
  • prowadzenia korespondencji hotelowej,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • organizowania, obsługi i rozliczania przyjęć okolicznościowych i konferencji,
  • zasad obsługi konsumenta w zakładzie gastronomicznym,
  • przygotowywania i podawania śniadań,
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • nakrywania i dekorowania stołów,
  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim,
  • posługiwania się językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego,
  • postępowania zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
  • przepisów prawnych dotyczących hotelarstwa,
  • jak założyć działalność gospodarczą w zakresie hotelarstwa i gastronomii.

 

Kwalifikacje zawodowe

W trakcie nauki na kierunku technik hotelarstwa uczniowie mają możliwość zdobycia dwóch kwalifikacji zawodowych:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

 

Praktyki zawodowe

Szczególną rolę, w kształceniu technika hotelarstwa, odgrywają praktyki zawodowe, które uczniowie odbywają w atrakcyjnych obiektach hotelarskich na terenie całej Polski oraz za granicą w ramach projektu Erasmus+.

Absolwent technikum hotelarskiego może podjąć ciekawą pracę w kraju i za granicą:

    • w hotelach, motelach, pensjonatach, zajazdach, ośrodkach wypoczynkowych i uzdrowiskowych, centrach konferencyjnych, domach wczasowych i wycieczkowych, schroniskach, na kempingach itd.,
    • na promach i statkach wycieczkowych,
    • w zakładach gastronomicznych,
  • w organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, gastronomicznych i turystycznych,
  • prowadzić własny obiekt noclegowy.